+(90)5382762199
·
info@emreozturk.av.tr
·
Pzt - Cum 09:00-18:00
Avukata Sor

USULE UYGUN TEBLİGAT NASIL OLMALI?

USULÜNE UYGUN TEBLİGAT

1)Kendisine tebliğ yapılacak kişinin adresinde bulunmaması durumunda tebligat kendisiyle aynı konutta oturan kişilere veya çalışana yapılabilir. Bu durumda bazı durumlar önemlidir. Şöyle ki;

Tebligatı alacak kişinin muhatap ile aynı konutta devamlı olarak oturuyor olması gerekmektedir. Örneğin; birkaç gün akrabasıyla veya arkadaşı ile kalan kişilere yapılan tebligat tebligat usulsüz

Tebligat yapılacak kişi evde hizmetçi vb. ise günübirlik değil, evde sürekli olarak bulunan kişi olmalıdır.

Tebligat yapılacak kişi görünüşü itibariyle 18 yaşından aşağı olmamalıdır.

Tebligat yapılacak kişinin belirgin bir şekilde ehliyetsiz bulunmaması gerekir.(Çok yaşlı birine yapılan tebligat usulsüzdür)

Bu şartların mevcut olması durumunda ilgiliye tebligat yapılır, imzası alınır. Bu husus evrakta belirtilir. Muhatap harici bir kişiye yapılan tebligat, yapıldığı tarihte tebliğ edilmiş sayılır.

2) Tebligat yapılacak kişi veya bunun yerine tebligat kendisine yapılacak kişi adreste bulunmazsa veya tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat muhtara yapılır.

Muhtar veya zabıta amir ve memurları kendilerine verilen evrakı kabul etmekten kaçınamazlar.  Posta memuru tebligatın adreste yapılamadığına dair kapıya ihtarname yapıştırır. Durum en yakın komşuya, yöneticiye veya bina görevlisine bildirilir. Bu durumda ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilir. Bu durumlarda tebligat muhtara yapılmasına rağmen buna ilişkin ihtarın kapıya yapıştırılmaması durumunda usulsüz tebligat yapılmış olacaktır.

3)Muhatap adına tebligatı kabule yetkili kişinin muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirmesi durumunda bu beyanda bulunan kişiye ilişkin bilgiler tebliğ tutanağına yazılır. Daha sonra ilgili kişi bu tutanağı imzalar tebliğ evrakı bu kişilere verilir. Bu kişiler tebliğ evrakını almaktan kaçınamazlar. Tebligat, tebliğ evrakının muhatap adına tebligatı kabule yetkili kişilere verildiği tarihte yapılmış sayılır.

Tebligatı almaya yetkili kişi muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirerek tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat yine muhtara yapılır ve buna ilişkin ihtarname kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış kabul edilir.

4)Gösterilen adresin muhataba ait olmaması veya bu adresten taşınmış olması ya da bu adreste hiç yaşamamış olması durumunda tebligat yapılamaz. Ancak gösterilen adres kişinin adres kayıt sistemindeki (MERNİS) adresi ise Tebligat Kanunu md. 21/2 uyarınca tebligat muhtara teslim edilir. Tebligatın muhtara yapıldığına dair bilgi içeren ilgili ihtarname binanın kapısına yapıştırılır. Tebliğ tarihi ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih olarak kabul edilir.

5)Tüzel kişilere tebligat tüzel kişilere yapılacak tebligatın onların yetkili temsilcilerine de yapılabilmesi mümkündür. Eğer birden fazla yetkili temsilci varsa, bunlardan birine tebligat yapılabilir. Kendilerine tebliğ yapılacak kimseler herhangi bir nedenle mutat iş saatlerinde iş yerinde bulunmadıklarında veya o sırada evrakı bizzat alamayacak bir halde oldukları takdirde tebliğ orada hazır bulunan memur veya hizmetlilerden birine yapılır. Tebligat bu kişilere yapıldığında yetkili temsilciye yapılmış sayılır.

Related Posts

Leave a Reply

Sohbet
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba EMRE ÖZTÜRK Avukatlık Arabuluculuk Bürosuna Hoş Geldiniz Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?