+(90)5382762199
·
info@emreozturk.av.tr
·
Pzt - Cum 09:00-18:00
Avukata Sor

İCRA TAKİBİNE İTİRAZ

İCRA TAKİBİNE İTİRAZ

İcra takibine itiraz, hakkınızda başlatılan bir icra takibine karşı süresi içinde yetkili merciinde itiraz edilmelidir.

İcra takibine itiraz edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Öncelikle takip türü belirlenmeli, itiraz mercii tespit edilmeli ve itiraz süresi kaçırılmamalıdır. Bununla birlikte icra takibinde yetkiye, zamanaşımına, borca veya imzaya itiraz hususunda yeterli açıklama yapılmalıdır.

İcra takibine itirazda ileri sürülen beyanların niteliği ispat yükünü üzerine almanıza neden olabilir. Bu nedenlerle itiraz dilekçelerinin kısa ve öz olmasına dikkat edilmelidir.

İtirazın haksız olması halinde alacaklının itirazın kaldırılması davası veya itirazın iptali davası açabileceği ve borçlunun asıl alacağın %20’si oranında icra- inkâr tazminatını ödemesi söz konusu olacağı hususu göz ardı edilmemelidir.

İTİRAZ SÜRESİ VE ŞEKLİ

İcra İflas Kanunu 62. Madde

İtiraz etmek isteyen borçlu, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine bildirmeye mecburdur.

İtiraz, takibi yapan icra dairesinden başka bir icra dairesine yapıldığı takdirde bu daire gereken masrafı itirazla birlikte alarak itirazı derhal yetkili icra dairesine gönderir; alınmayan masraftan memur şahsen sorumludur.

Takibe itiraz edildiği, 59 uncu maddeye göre alacaklının yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde bir muhtıra ile alacaklıya tebliğ edilir.

Borçlu veya vekili, dava ve takip işlemlerine esas olmak üzere borçluya ait yurt içinde bir adresi itirazla birlikte bildirmek zorundadır. Adresini değiştiren borçlu yurt içinde yeni adres bildirmediği ve tebliğ memurunca yurt içinde yeni adresi tespit edilemediği takdirde, takip talebinde gösterilen adrese çıkarılacak tebligat borçlunun kendisine yapılmış sayılır.

Borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısman cihet ve miktarını açıkça göstermesi lazımdır. Aksi takdirde itiraz edilmemiş sayılır.

Borçlu takibin müstenidi olan senet altındaki imzayı reddediyorsa, bunu itirazında ayrıca ve açıkça beyan etmelidir. Aksi takdirde icra takibi yönünden senetteki imzayı kabul etmiş sayılır.

Bu hususlardan 1.ve 2. paragraf genel haciz yolu ile yapılan icra takipleri için düzenlenmiş olup kambiyo senetlerine mahsus haciz yolunda itiraz merci İcra Dairesi değil, İcra Mahkemesidir ve itiraz süresi 5 gündür.

Related Posts

Leave a Reply

Sohbet
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba EMRE ÖZTÜRK Avukatlık Arabuluculuk Bürosuna Hoş Geldiniz Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?