+(90)5382762199
·
info@emreozturk.av.tr
·
Pzt - Cum 09:00-18:00
Avukata Sor

SİLAH KAÇAKÇILIĞI – SİLAH TİCARETİ SUÇU

SİLAH KAÇAKÇILIĞI VEYA TİCARETİ SUÇU

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu’nda “Silah Kaçakçılığı” veya “Silah Ticareti” Suçu düzenlenmiştir. Kanunun 12. Maddesine göre;

“Her kim bu Kanunun kapsamına giren ateşli silahlarla bunlara ait mermileri ülkeye sokar veya sokmaya kalkışır veya bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder veya bunları 29/6/2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümleri dışında ülkede yapar veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri bir yerden diğer bir yere taşır veya yollar veya taşımaya bilerek aracılık eder, satar veya satmaya aracılık ederse veya bu amaçla bulundurursa beş yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.

Birinci fıkrada yazılı suçları üçüncü fıkradaki hal dışında iki veya daha çok kişinin birlikte işlemeleri halinde, failler hakkında sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Birinci fıkradaki fiillerin, suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezalar bir kat artırılır.

Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleri olması ya da bu niteliği taşımayan ateşli silahlar veya her türlü mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde yukarıdaki fıkralarda yazılı cezalar yarı oranında artırılarak hükmolunur.

Dördüncü fıkrada niteliği belirtilen ateşli silahlar ile benzerlerinin miktar bakımından vahim olması halinde birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yazılı cezalar bir kat artırılarak hükmolunur.”

Silah kaçakçılığı veya silah ticareti suçunun oluşması için suça konu silahın 6136 sayılı Kanun kapsamında yasak niteliğinde olan ateşli silahlardan olması yani silahın ruhsatının bulunmaması gerekir.

Silah kaçakçılığı suçunda, silah veya mermilerin ülkeye sokulmaya teşebbüs edilmesi halinde dahi, fail, suçun tamamlanmış şekliyle cezalandırılacaktır.

Nitelikli silah; ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması anlamına gelir. Niteliksiz silah ise bunlar dışında kalan silahlardır.

Silah kaçakçılığı veya ticareti suçunun konusu olan nitelikli silah sayısı 1 adet bile olsa verilecek ceza 6136 sayılı Kanununun m.12/4 maddesi gereği arttırılmalıdır.

Yargıtay kararlarına göre; 20 adetten fazla niteliksiz silah vahim olarak kabul edilmeli ve verilecek ceza 6136 sayılı Kanununun 12/4 maddesi gereği arttırılmalıdır. Yine nitelikli silahların 10 adetten fazla olması vahim olarak kabul edilmeli ve verilecek ceza 6136 sayılı Kanun m.12/5 maddesi gereği arttırılmalıdır.

6136 sayılı Kanunun 12. Maddesine göre; ateşli silahlarla, bunlara ait mermilerin ülkeye sokulması veya sokmaya teşebbüs ya da aracılık edilmesi, ateşli silahlarla, bunlara ait mermilerin ilgili Yasa hükümleri dışında ülkede yapılması veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahlar veya mermilerin bir yerden diğer bir yere taşınması ya da yollanması veya taşımaya bilerek aracılık edilmesi, satılması, satmaya aracılık edilmesi veya bu amaçla bulundurulması silah kaçakçılığı suçunun oluşturmaktadır. Kanunda yer alan seçimlik hareketlerden herhangi birinin işlenmesi halinde suç oluşacaktır.

6136 sayılı Kanunun 13. maddesinde ise; ateşli silahlarla, bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan veya bulunduranların cezalandırılacağı düzenlenmiştir. 13. maddede ticari amaç veya kaçakçılık olmadan ruhsatsız silah bulundurma, taşıma veya satın alma suçu oluşacaktır.

Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu kapsamında hükmedilen hapis cezasının miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilemez.

Silah kaçakçılığı veya ticareti suçu kapsamında verilen cezaların miktarı nedeniyle cezanın ertelenmesi kararı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi mümkün değildir.

Silah kaçakçılığı veya ticareti suçlarında görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

Related Posts

Leave a Reply

Sohbet
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba EMRE ÖZTÜRK Avukatlık Arabuluculuk Bürosuna Hoş Geldiniz Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?