+(90)5382762199
·
info@emreozturk.av.tr
·
Pzt - Cum 09:00-18:00
Avukata Sor

TAHLİYE DAVASI NEDİR?

Tahliye davası, kiracıyı kiralanan taşınmazdan kanunda belirtilen nedenlerle tahliye etmek için kiraya veren tarafından açılan davadır.KİRA TESPİT DAVASI

Türk Borçlar Kanununa Göre Tahliye Nedenleri

Yazılı tahliye taahhüdü nedeniyle, bildirim yoluyla kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle, kiraya verenin konut veya iş yeri ihtiyacı nedeniyle, yeni malikin konut veya iş yeri ihtiyacı nedeniyle, kiralanan yerin yeniden inşası veya imarı nedeniyle, kira bedelini ödemeyen kiracının iki haklı ihtarı nedeniyle, kiracının temerrüttü nedeniyle, kiracı veya birlikte yaşadığı eşinin aynı yerde meskeninin bulunması nedeniyle, kiralanan yeri özenle kullanmama ve komşulara saygı göstermeme nedeniyle, kiracının kiralanan yere kasten ağır bir zarar vermesi nedeniyle ve kiracının iflası nedeniyle taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılabilmektedir.

İcra-iflas Kanununa Göre Tahliye Yolları

  • Kira Bedelinin Ödenmemesi Nedeniyle Tahliye

Kiraya veren, kiracının kira bedelini zamanında ödememesi halinde doğrudan icra müdürlüğüne başvurarak tahliye talepli bir ödeme emri gönderir ve kira bedelinin 30 gün içerisinde ödenmesi için kiracıya süre verir. Borçlunun bu icra takibine yasal olarak itiraz etme hakkı mevcuttur. Borçlu bu itiraz hakkını 7 gün içerisinde kullanabilir. Kiracı bu ihtarın tebliğ edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde borcunu ödemez ve itiraz süresi içinde itiraz etmezse takip kesinleşir. Kiraya veren bir yandan kira alacağının tahsili için haciz işlemlerine başlarken diğer yandan İcra Hukuk Mahkemesinde kiracının tahliyesi için tahliye davası açabilir.

  • Kira Süresinin Sona Ermesi Nedeniyle Tahliye

Türk Borçlar Kanunu md. 352’ye göre “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”

Kira süresinin sona ermesi nedeniyle tahliye yoluna başvuru yapmak için alacaklı kiraya verenin elinde tahliye taahhüdünün bulunması gerekmektedir. Kiracı, kira sözleşmesinin yapılmasından sonraki bir tarihte ve geçerli bir şekilde tahliye taahhüdü vermiş olmalıdır. Kira sözleşmesinin süresinin sona ermesi nedeniyle tahliyede icra dairesi kiracıya ödeme emri değil, tahliye emri gönderecektir. Takibin kesinleşmesi ardından artık sadece tahliye söz konusu olacaktır.

Tahliye talebi ile birlikte yazılı kira sözleşmesi ve tahliye taahhüdü de icra müdürlüğüne sunulmalıdır. Kiracı, yasal süresi içerisinde tahliye emrine itiraz etmezse veyahut itiraz edip de itirazı alacaklı tarafından kaldırılırsa icra dairesi tarafından kiracı taşınmazdan zorla çıkarılır ve kiralanan kiraya verene teslim edilir. (İİK. 272)

Leave a Reply

Sohbet
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba EMRE ÖZTÜRK Avukatlık Arabuluculuk Bürosuna Hoş Geldiniz Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?