+(90)5382762199
·
info@emreozturk.av.tr
·
Pzt - Cum 09:00-18:00
Avukata Sor

İŞ DAVALARINDA İSPAT YÜKÜ

İŞ DAVALARINDA İSPAT YÜKÜ

Sözleşme feshi:İş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini işverenin ispat etmesi gerekir. Feshin geçerli nedene dayandığının ispat yükü işverendedir. İşveren, feshin biçimsel koşullarına uyduğunu ve fesih nedenlerinin haklı olduğunu kanıtlamalıdır. İş akdinin ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmeyecek şekilde son bulduğunun ispat külfeti işverene aittir.

Ücret:İşçinin ücretinin ödendiğini işveren ispat etmelidir. İşveren ücretin ödendiğini bordro ve benzeri yazılı belgelerle ispatlamak zorundadır.

Yıllık izin:Yıllık ücretli iznin kullandırıldığının ispat yükü işverene aittir.  Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır.

Fazla Mesai:Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, iş yeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır. (Yargıtay 9.HD.27.1.2011 E. 2009/1652 K. 2011/1044)

Related Posts

1 Response

Leave a Reply

Sohbet
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba EMRE ÖZTÜRK Avukatlık Arabuluculuk Bürosuna Hoş Geldiniz Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?