+(90)5382762199
·
info@emreozturk.av.tr
·
Pzt - Cum 09:00-18:00
Avukata Sor

ARAÇ DEĞER KAYBI

ARAÇ DEĞER KAYBI

Kazaya karışan ve hasar gören araç, onarım ile kazadan önceki haline dönmüş olsa dahi satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından mutlaka daha düşük olacaktır. Bu düşüş “araç değer kaybı” olarak nitelendirilmektedir.

“Değer kaybı” aracınızın hasarsız haliyle ve kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki ikinci el piyasa rayiç değeri ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki hâline göre serbest piyasadaki ikinci el piyasa değeri arasındaki farkın tespit edilmesiyle bulunur.

“Değer kaybı başvurusu” için belirli şartlar bulunmaktadır. Trafik kazası neticesinde aracınızın hasar görmesi halinde aracınızda meydana gelen değer kaybı karşı aracın sigorta şirketinden talep edilebilmektedir. “Değer kaybı” başvurusunda bulunan taraf trafik kazasında tam kusurlu olmamalı ve değer kaybı başvurusu yapılan aracın pert olmaması gerekmektedir.

“Araç değer kaybı”na ilişkin öncelikle sigorta şirketine başvuru zorunludur. Kazada kusurlu olan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortasına başvuru yapılmalıdır. Sigorta şirketinin az ödeme yapması veya ödemeyi reddetmesi halinde, önce arabuluculuk yoluna başvurusu yapılıp değer kaybı davası açılabileceği gibi “sigorta tahkim komisyonu”na başvuru yapılıp değer kaybının tazmini sağlanılabilmektedir.

“Araç değer kaybı”na ilişkin hak sahipleri zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve her halde kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içinde değer kaybı talebinde bulunmalıdır. Aksi halde “değer kaybı talebi” zamanaşımına uğrayacaktır.

Araçta meydana gelen “değer kaybının”; aracın serbest piyasa koşullarına göre kaza tarihi itibariyle hasarsız haldeki ikinci el rayiç değeri ile aracın yaşı, özellikleri, kilometresi, hasar miktarı ve hasarlı kısımların özelliği ve daha önce karışmış olduğu kazalar da dikkate alınarak kazadan sonraki onarılmış halinin rayiç değeri tespit edilip bu iki miktar arasındaki azalmaya göre hesaplanması gerekir. Trafik Sigortası Genel Şartlarındaki Ek1. Değer Kaybı Hesaplama Tablosu’na göre hesaplama yapılmaktadır.  Bu bakımdan “araç değer kaybı” teknik bilirkişi hesaplaması neticesinde belirlenmektedir.

Related Posts

Leave a Reply

Sohbet
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba EMRE ÖZTÜRK Avukatlık Arabuluculuk Bürosuna Hoş Geldiniz Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?